Godkända livsmedelspumpar – viktigare än man tror

Bakom kulisserna i matindustrin

Man tänker inte på det när man står där och slevar upp en krämig sås eller dricker en iskall öl. Men bakom varje tugga och varje klunk finns en hel värld av maskiner och teknik. Livsmedelspumpar till exempel. Det kanske låter torrt, men faktum är att utan dem hade mycket av det vi käkar sett helt annorlunda ut – eller inte funnits alls.

Jag fick upp ögonen för det här när en polare som jobbar med livsmedelstillverkning började snacka om det. Det visade sig att det är sjukt viktigt att pumparna som används i produktionen är godkända för just mat. Det handlar inte bara om att de ska fungera. De ska också klara av att hålla allt rent, säkert och hygieniskt.

Godkända livsmedelspumpar är alltså inte vilken pump som helst. De måste uppfylla kraven från olika standarder, som EU:s regler eller FDA om man exporterar till USA. Det handlar om material som inte släpper ifrån sig något, som inte rostar och som går att rengöra ordentligt.

Öl, choklad och majonnäs – olika pumpar för olika grejer

Det som är rätt sjukt är hur mycket som faktiskt pumpas. Öl, chokladsås, smet, yoghurt, ketchup, majonnäs – allt behöver flyttas från en del av produktionen till en annan. Och det är inte alltid enkelt.

Tänk dig att pumpa något som är tjockt, känsligt för luftbubblor eller måste hålla exakt temperatur. Då krävs det inte bara en bra pump, utan rätt typ av pump.

Peristaltiska pumpar, membranpumpar och excenterskruvpumpar – alla har sina användningsområden. En del är skonsamma och passar till vispade krämer. Andra klarar av att pumpa tunga grejer utan att mosa sönder innehållet. Och det viktigaste av allt – de ska vara godkända för livsmedel.

Det är först när man börjar förstå allt bakom maten vi äter som man får lite mer respekt för hela processen. Det är inte bara kockar och bagare som gör jobbet. Det är även ingenjörer, tekniker och maskiner som ser till att vi får vår fredagsburgare eller den där kalla ölen.

Så nästa gång du öppnar en burk eller köper något färdiglagat – tänk på att det faktiskt har pumpats dit med precision. Och förhoppningsvis med en godkänd livsmedelspump.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please enter the following code to submit your comment: 09k